Woolstock

Woolstock er hygge


Woolstock er først og fremmest en garnforretning - en central for hygge og et sted, du kan få en god kop kaffe og et stykke hjemmebagt kage eller bolle omringet af garn, farver og den særlige hygge, som garn og strikkende kvinder som mænd skaber. Du kan selv strikke imens, men det er ikke et krav, at man hverken strikker, hækler eller broderer, når man opholder sig i Woolstock.

Woolstock startede som en god ide i Louise Søgaards hoved for før årtusindeskiftet. Hun savnede at kunne sætte sig ned med en kop kaffe og tage sig god tid, når hun besøgte garnforretninger.

“Jeg har altid elsket garnforretninger - alle farverne, alle de forskellige strukturer og alt det, som jeg kunne forestille mig at lave med garnet. Men samtidig med at være enormt inspirerende at besøge en garnforretning, var det også altid lidt frustrerende. Jeg havde aldrig tid nok til at beslutte mig for den helt rigtige farve eller se alle mønstrene igennem. Når det endelig blev min tur i køen, kunne jeg godt gå lidt i panik over at skulle tage beslutningen om farven og kvaliteten, mens andre ventede utålmodigt bag mig.

Louises ide var derfor at servere kaffe og kage i sin fremtidige garnforretning og på den måde sælge den oplevelse som hun selv ønskede sig - nemlig hygge.

“Jeg sælger hygge. Hygge er jo ikke min ide, og hygge var slet ikke hot dengang for 15 år siden, men min version af hygge er blevet til Woolstock og i dag skrives der jo utallige coffeetablebooks om den danske nationalsport: Hygge, som turister gladeligt køber, for at lære, hvordan man hygger sig og dermed måske bliver lykkeligere. Det tror jeg på - altså at hygge bringer lykke, og hygge er i min vernden et sted med masser af garn fra gulv til loft, grønne planter alle vegne, gamle brugte møbler, god kaffe, the, chokolade, luksus slik og lækkert hjemmebag. Det eneste, jeg mangler, for at have et komplet sortiment af “hygge” er en åben pejs og et udvalg af hjemmesko. Dem må mine gæster så selv strikke, mens de hygger.

Sådan fik Woolstock sit navn

Da ideen om en strikkecafe blev født, havde den navnet “Magdas knit and coffee” efter Louises farmor Magda. Magda strikkede dagen lang de sidste mange år af sit liv.

“Jeg skulle blot fodre hende med garn og forklare hende, hvad jeg kunne tænke mig. Og vupti! få dage efter var hun færdig med præcis den trøje, jeg ønskede mig.

Desværre døde Magda i 2015 og hun nåede derfor ikke at opleve, at Louises åbnede Woolstock - cotton, wool and coffee i sommeren 2018.

“Men hendes ånd er her, og hendes portræt hænger i Woolstocks kaffekøkken, hvor hun smiler tilfreds til mig hver morgen, når jeg møder 2 timer før åbningstid for at bage dagens brød og kager” fortæller Louise.

Hun har stadig mange af de trøjer Magda strikkede, og hun nænner ikke at smide dem ud, selv om de er slidt efter mange vintres brug.

“Hver gang jeg bærer en af dem, tænker jeg på farmor. Det giver udtrykket: “All you knit is love” så meget mening. Hun strikkede sin kærlighed til mig og resten af sin store familie.

I årene, hvor strikkecafeen stadig blot var en drøm, legede Louise ofte med moodboards og med at skabe strikkecafes grafiske udtryk, ligesom hun forsøgte at tegne et passende logo. Hun tegnede derfor sin farmors navn igen og igen.

“Jeg viste hende mine skitser, og vi talte om, hvor dejligt et liv det ville være at drive en strikkecafe. Jeg insisterede på, at hun skulle sidde i et hjørne i min café og strikke og ligesom de andre frivillige hjælpe andre gæster med deres strik. Det ville hun have været så god til” fortæller Louise.

Men farmor Magda døde af alderdom med et smil på læberne 87 år gammel omringet af sine kære. Hun fik 6 børn, 18 børnebørn og 33 oldebørn.

“Først tre år efter lykkedes det mig endelig at gøre noget ved mit drømmeri. Hvor ville jeg ønske, at jeg kunne have vist hende Woolstock, og jeg ved, at hun ville være helt ligeglad med, hvad den kom til at hedde.

Woolstock - cotton, wool and coffee blev det til i stedet for Magdas knit and coffee, fordi Louises teenagedatter Alberte protesterede mod navnet. “Så kommer der kun gamle damer” påstod hun. “Hvis de unge også skal komme, er du nød til at vælge et internationalt navn”, sagde hun og så måtte Louise gå i tænkeboksen og lave brainstorms på tavlen i køkkenet.

Navnet er passende, fordi det skaber associationer til en tid før internettet og de sociale medier.

Den gang selv mænd strikkede, hønsestrik var hot og alting var lidt grønnere og naturligt.

“lige den ånd jeg ønskede i min cafe - altså ikke fri sex og cannabis - men retro hygge, håndarbejde for begge køn og kommen hinanden ved på den uskyldige måde.

En fyring blev til Woolstock

Det var først, da Louise efter 12 år som fastansat journalist blev fyret i en af mediebranchens utallige prikrunder i 2018, at ideen blev til virkelighed.

“Det måtte briste eller bære. Jeg satsede alt, brugte måneder på at kontakte leverandører og lånte alle de nødvendige penge af min mor, som hellere så arven fra sig bringe lykke, mens hun stadig var i live, end risikere at dø og aldrig opleve sin datter så glad”, fortæller Louise.

Og glad blev Louise. Også da hun fandt det helt rigtige hyggelige lokale på Præstøgade på Østerbro. Det var en gammel bodega, og hun brugte 3 måneder på at sætte den i stand.

“Der var stadig bussemandstapet på væggene, rådne gulvbrædder og blændede døre. Jeg gik fra 8 morgen til 8 aften og sleb alt ned: vægge, lofter og træværk, malede alt og kørte land og rige rundt efter møbler til cafeen fra dba.dk. Den fine gamle disk af teak kommer fra en gammel købmandsforretning i Brønderslev og havde stået i en lade i mange år i det Nordjydske. Manufakturdisken med de mange skuffer og glasset stammer fra Viborg og spejlvæggen lavede jeg selv af gamle spejle, saltsyre og sort maling”, fortæller Louise.

Lørdag d.9.juni 2018 åbnede Woolstock, og fra første dag har både naboerne og det strikkende folk støttet op om hyggen ved at fylde lokalerne ud og købe Louises hjemmebag, garnet og den gode kaffe fra det lokale kafferisteri Nordhavn Coffee Roasters.

Woolstock er et familieforetagende

Louises mor Edith har efter 56 år som selvstændig frisør ladet sig pensionere som 70-årig i december 2018 - et halvt år efter Woolstock åbnede.

Ja! Du læste rigtigt. 56 år!!!

Hun kom i lære som 14-årig, og hun er ikke til at stoppe. Og ja! Det er hende på billedet ved siden af Louise.

“Min mor er en meget frisk dame. Fra hende har jeg mit gode humør, min høje arbejdsmoral - men også glæden ved at arbejde og modet til at turde kaste sig ud i livet som selvstændig. Både min mor og far var selvstædige, og jeg har altid vidst, at det skulle jeg også blive en skønne dag” fortæller Louise.

Edith hjælper til i Woolstock og på den måde er forretningen også en slags familieforetagende.

“Det var mor, der lånte mig pengene til min ide. Mange i hendes og min egen omgangskreds var skeptiske og troede ikke på at en strikkecafe kunne løbe rundt. Men min mor var ligeglad. Hun støttede mig og sørgede for at alt det, jeg drømte om at skabe, kunne realiseres med hendes penge. Selv om Woolstock er blevet til udelukkende med brugte møbler og maskiner, har det bestemt ikke været hverken nemt eller billigt”, fortæller Louise.

Da Woolstock åbnede 9. juni 2018 var der kun bommuld og en smule tweed på hylderne. Efter bare et halvt år med stigende succes har Woolstock lige så mange garnkvaliteter, som du kan finde i Woolstocks webshop. Og med tiden vil Woolstock få meget mere lækkert garn.

Manden bag logoet

Woolstocks logo er lavet i samarbejde med Louises eksmand grafisk designer Tobias Andreasen. Han forvandlede Louises eget forslag til logo fra en yndig håndtegnet garnnøgle med et par strikkepinde igennem midten og navnet skrevet i mellem strikkepindene til et langt mere stilrent og mindre feminint logo. Det var en passende kontrast til cafeens farverige og feminine univers.

Brød og mejerivarer er økologiske

Så vidt det er muligt, er brødet bagt med økologisk mel, ligesom kagerne består af hovedsagligt økologiske råvarer. Det er ikke kun et spørgsmål om at værne om miljøet, men også en tro på, at økologi smager bedre.